среда, 19. јануари 2022. Вести денес: 65
home Занимливости

Истражување: Активно религиозните луѓе се посреќни

Истражување: Активно религиозните луѓе се посреќни

Според студија, релиозно активни луѓе имаат тенденција да бидат посреќни.

Луѓето што се активни во верски манифестации и здруженија имаат тенденција да бидат посреќни и посилно ангажирани од оние кои не се верници или неактивни членови на религиозни групи, според нова анализа на американскиот истражувачки центар „Pew Research” и повеќе од дваесетина други земји.

Религиозните активни луѓе, исто така, имаат тенденција да пушат и пијат помалку, но нема разлика по однос на спорт и дебелина.

Многу претходни студии откриле позитивни врски меѓу религијата и здравјето во САД. Истражувањата покажуваат, на пример, дека Американците кои редовно посетуваат религиозни служби живеат подолго. Други студии покажаа негативни односи, како што се повисоките нивоа на дебелина кај високо религиозните Американци.

Оваа анализа открива дека редовното учество во верската заедница во САД и во многу други земји низ целиот свет е јасно поврзано со повисоки нивоа на среќа и граѓански ангажман (особено, гласање на избори и приклучување кон групи на заедници или други доброволни организации).

Анализата открива релативно малку докази дека верската припадност сама по себе е поврзана со поголема веројатност за лична среќа или граѓанско учество.

Повеќе од 1/3 од активно религиозните Американци (36%) се опишуваат како многу среќни, во споредба со само една четвртина од неактивните. Во 12 други од 25 земји за кои се достапни податоците, верниците се посреќни од оние кои не се верници, а во 9 земји се посреќни од неактивните религиозни лица.

Мексико е земја со најмногу среќни активни активни верници – 71%. Белорусија е земја со најмалку среќни луѓе воопшто, 13% од оние кои не се верници се среќни и 11%.

Коронавирус