сабота, 25. септември 2021. Вести денес: 9
home Занимливости

Интересни факти за август: Како месецот го добил името и колку траел според народното пресметување во Македонија?

Интересни факти за август: Како месецот го добил името и колку траел според народното пресметување во Македонија?

Август го добил името по внукот на Јулиј Цезар.

Тој ја добил титулата „Август“ што значи „чесен“.

Македонскиот назив на месец август е “житар“ или месец на житото.

Народното пресметување на траењето на овој месец е од Голема Богородица до Крстовден. Иако календарски не е така, според истражувањата на етнолозите и антрополозите, времетраењето на месеците во народната култура на Македонците, најчесто се пресметувало и одредувало според одредени празнични дениови, нарекувани меџници или синори.

Тоа се големите христијански празници кои ги има во секој месец од годината.

Најнови вести

Коронавирус