среда, 16. јуни 2021. Вести денес: 30
home Занимливости

И однел на мајка си играчка а нејзе и се причинело дека има нешто внатре, потоа сфатила што -глетката ќе ве остави во неверување! (ФОТО)

И однел на мајка си играчка а нејзе и се причинело дека има нешто внатре, потоа сфатила што -глетката ќе ве остави во неверување! (ФОТО)

Брук Торп од Тасманија, Австралија, била во дворот со нејзиниот син (4) и внукот (2), кога двегодишно дете и донело камион играчки, а внатре имало необична глетка.

Во него пајак седел на вреќата со своите јајца. Жената направила неколку фотографии на кои се гледа како женката седи заштитно на вреќа со јајца и ги објавила на Фејсбук.

– Излегов со момчињата, да се сончам малку, кога детето ми донесе играчка и го најдов ова внатре – напиша таа со објавата. Нејзиниот син бил воодушевен од откритието и ветил дека нема да ја вознемирува мајката на пајакот.

– Ја ставивме во сеф и кога ќе заврши процесот и ќе се изведат малите пајаци, тој повторно ќе ја добие својата играчка – додаде таа.

Арахнологот (научник кој ги проучува пајаците) Роберт Равен рече дека во овој случај, околу 100 до 200 мали пајаци сè уште се во рана фаза на развој од две недели.

Мајката пајак сега се држи до јајцето за да почувствува дали има активност во вреќата, рече тој, додавајќи дека ќе остане со јајцата околу две до три недели.

Тоа е вид наречен ловец на пајаци, кој е голем, долги нозе и широко распространет низ Австралија. Кој ќе наиде на таква сцена, треба да се држи настрана и да избегнува да ja поместува мајката пајак сè додека не се изведат бебињата, нагласува експертот.

Женката произведува рамна, овална вреќа со бела хартиена свила и положува до 200 јајца во неа. Потоа ја става торбата под кората или каменот и ја чува, не јаде околу три недели. Некои видови ја носат својата јајцева вреќа под телото додека се движат.

Иако се големи пајаци, овој вид не се смета за опасен, иако има отров и залак може да предизвика некои проблеми. Сепак, тие не сакаат да гризат и обично претпочитаат да бегаат отколку да бидат агресивни. Од друга страна, тие имаат корисна улога ако се прикрадат во куќата, бидејќи природно ги контролираат штетниците.

ЕУРО 2020

Македонија