сабота, 6. март 2021. Вести денес: 64
home Занимливости

Големата тајна на Тесла: Еве како да се наспиете за само 2 часа

Големата тајна на Тесла: Еве како да се наспиете за само 2 часа

Сон од повеќе фази најчесто се врзуваа за едно од најгенијалните имиња во светот на уметноста и пронаоѓачот на ренесансата –Леонрдо да Винчи. Му требало многу време да ги развие своите идеи – време кое често го немал. Со оглед дека сакал да искористи максимално време за работа, а минимум за спиење, морал да направи план на спиење за да неговото тело, а особено умот, можеле нормално да функционира.

По тоа што малку спиел, бил познат и Никола Тесла.

Тој план подразбирал да го разбие нормалниот период од ноќниот одмор на неколку делови – односно на повеќе фази, што донело до тоа да спие неколку пати во текот на денот – така што Да Винчи спиел 15 минути на секој четири часа, односно само час и пол дневно. Времето кое го штедел на одморање го користел за креативна работа и тоа со години, а никогаш не почувствувал умор.

Познато е дека, физиолошки, најпродуктивно време за работа и креативност го следи периодот на сон. Тоа е времето кога умните и работните капацитети на една личност се на максимум. Кога будната состојба се прекинува на секој четири часа со краток период на сон, доаѓа до зголемување на капацитетот за работа, што е директна последица на опишаниот одмор.

Примерот на Да Винчи го следеле бројни големи умови на светот, кој со години вежбале и експериментирале со спиењето, а еден од тие умови е и Никола Тесла. Денес постојат неколку варијации на повеќе фазно спиење:

-ноќе 2 часа и еднаш попладне 20 минути – методата на Тесла

-30 минути на секој 6 час

-20 минути на секој 4 часа

-ноќе 1,5 – 3 часа и тогаш три пати во текот на денот по 20 минути

-ноќе 5 часа и 1,5 часа попладне – сиеста метода.

Сепак, треба да се има на ум дека сечиј организам е различен, како и дека ист тип или дури различни методи на повеќефазно спиење не се за секој. Експертите предупредуваат дека доколку планирате да преминете на вакво одмор – спиење распоред, не треба да возите автомобил и не носите важни одлуки додека не биде апсолутно сигурни дека недостаток на сон нема некакви негативни ефекти на функционирање на вашиот организам.

Коронавирус