среда, 19. јануари 2022. Вести денес: 0
home Занимливости

Гинисов рекорд: Чорба за половина град

Гинисов рекорд: Чорба за половина град

Во градот Јамагата во северна Јапонија е поставен светски рекорд за најголема чорба. Таа се послужуваше осум часа и нахрани половина град, а присутните официјални лица на Гинисовата книга на рекорди ја внесоа меѓу рекордите соборени во 2018 година.

Во казанот, пак, завршија три тони компири, два тона јунешко месо и вреќи локални зачини. Чорбата некако успеаја да ја мешаат рачно, но проблемот беше како да се послужи од олкав сад? Секако, со тешка машинерија, па во помали казани, па во чинии и така имаше чорба за речиси 13.000 луѓе. Дојде доста голем дел од жителите на градот, оти не е мала работа да се влезе во историјата со најголемата чорба на светот.

Чорбата постојано беше дополнувана и догревана, па од казанот се јадеше цели осум часа. Претставниците од Гинис велат дека чорбата, покрај тоа што е огромна, била и прилично вкусна. (МИА)

Коронавирус