петок, 31. март 2023. Вести денес: 136
home Занимливости

ФОТО: Светилник во Данска поместен 70 метри за да не падне во морето

ФОТО: Светилник во Данска поместен 70 метри за да не падне во морето

Светилникот Рубјерг Кнуде, што се наоѓа во северните песочни дини во Данска беше преместен, првпат по 120 години. Со помош на платформа со тркала е поместен за 70 метри, поради ерозијата на земјиштето што се закануваше да го урне историскиот споменик во морето.

Светилникот е тежок 720 тони. Операцијата траела неколку часа, а била планирана 10 недели. Земјиштето околу зданието ќе биде пополнето со цемент.

Рубјерг Кнуде е популарна туристичка дестинација, којашто годишно привлекува околу 250.000 луѓе.

Светилникот почна да се гради во 1899 година, а првпат засвети на 27 декември 1900 година. Кулата кога беше изградена беше оддалечена од морето 200 метри. Но, ерозијата на тлото постојано го намалувало тоа растојание за два метра годишно.