четврток, 8. декември 2022. Вести денес: 57
Во живо

„Св. Климент Охридски, стожерот на македонската грамотност“

home Занимливости

ФОТО: Роверот на Марс снимил необични светлечки облаци

ФОТО: Роверот на Марс снимил необични светлечки облаци

На Марс нема многу облачни денови, поради неговата ретка и сува атмосфера. Облаците обично се формираат на екваторот во најстудените денови од годината, кога Марс е најоддалечен од Сонцето.

Но, научниците пред една маросовска година, односно две земји, забележале дека облаците над роверот почнале порано да се формираат од очекуваното.

Облаците биле исполнети со кристален лед на кој била распослана светлина од заоѓање на сонцето, а некои од нив светкале во разни бои, наведува НАСА.

Експертите откриле дека овие рани облаци се формираат на голема надморска висина од вообичаеното. Имено, најголем дел од облаците на Црвената планета се наоѓаат на висина до 60 километри, а се состојат од воден лед.

Qatar 2022