понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 185
home Занимливости

ФОТО: ПО 120 ГОДИНИ СЕУШТЕ МОЖЕ ДА СЕ ЈАДЕ – пронајдена чоколада која и припаѓала на кралицата Викторија

ФОТО: ПО 120 ГОДИНИ СЕУШТЕ МОЖЕ ДА СЕ ЈАДЕ –  пронајдена чоколада која и припаѓала на кралицата Викторија

Конзерваторите во Националната библиотека на Австралија откриле една од најстарите чоколади од Кедбери, стара 120 години, во личните работи на славниот Австралиец, поетот Ендру Бартон „Банџо“ Патерсон.

Лимена кутија со сувенири со чоколадо е откриена на дното од кутијата со лични предмети, на имотот на поетот Патерсон, што беше подарок од британската кралица Викторија на војниците за време на војната во Бур.

Она што ги изненади сите е што самото чоколадо, дури и по 120 години, не ги сменил формата и бојата, но изгледал скоро добро за јадење. Чоколадните шипки, кои ги имало шест во пакетот, сè уште имале ознаки на брендот од чоколадо, а пакувањето околу чоколадото, кое се состоело од слама и сребрена фолија, тешко се менувало.

-Почуствуваме прилично интересен мирис кога ја одмотувавме чоколадната фолија, рече конзерваторот на Националната библиотека на Австралија.

На почетокот, не било јасно од каде ги добил овие чоколади Бањо Патерсон и како преживеале толку долго. Сепак, истражувањето спроведено на кутијата во која се наоѓало чоколадото покажува дека тоа било подарок, ни помалку ни повеќе од кралицата Викторија.

Кралицата Викторија им донирала лимени украсни кутии на трупите на Бурската војна, со цел да им обезбеди утеха на војниците за време на војната со мал знак на внимание за сè што прават за земјата.

Кутиите биле со вистински кралски изглед. На нив било напишано „Јужна Африка, 1900 година“ и „Среќна Нова година, Викторија Р.И.“.

Овие украсни кутии содржеле чоколади од Седбери. Оваа фабрика за чоколади од Велика Британија создала историски чоколади за британските трупи, бидејќи Бакингемската палата нарачала 70.000 до 80.000 килограми какао за производство на чоколадо, што требало да се направи за да биде одржливо и подготвено во груби и ровови услови на војниците. .

Иако лименките биле наменети специјално за трупови, овие кутии со чоколадо наскоро станале популарни меѓу обичните граѓани.

Оттука произлегува и мислењето дека поради својата популарност, Бањо Патерсон го купил овој пакет чоколадо од британските трупи во 1899 година, кога бил воен дописник, а потоа, како и многу војници, го испратил овој кралски пакет дома за да го спаси од јужноафриканските горештини. .

По пронајдокот, оваа кутија чоколадо се најде во Националната библиотека на Австралија, како дел од пошироката колекција на лични предмети на поетесот Бања Патерсон. Покрај неговите бројни списи, друго богатство чувано од неговата колекција е раната верзија на песната „Volcing Matilda“.

Извор: Блиц.рс

Коронавирус