петок, 16. април 2021. Вести денес: 37
home Занимливости

Физичките последици од депресијата: Тивок убиец

Физичките последици од депресијата: Тивок убиец

Еден од најчестите здравствени проблеми денес не само што има големо влијание врз нашата психолошка состојба, но се чини дека се манифестира во форма на физичка непријатност.

Депресијата е најчеста форма на ментално растројство, и можеме да го наречеме нарушено расположение. Најчесто се карактеризира со недостаток на енергија, недостаток на нетолеранција, слепило, депресија и недостаток на самодоверба. Во прилог на психички симптоми, депресијата, исто така, може да се манифестира преку физички тегоби!

Проблеми со спиење

Депресијата може да влијае на телото, како и на нашиот ум. Проблемите со спиењето, како што се несоница или немирен сон, се чести кај депресивни луѓе. Ова на крајот резултира со хроничен замор, тромбоза и вкочанетост.

Болка во градите

Болка во градите може да укаже на проблеми со срцето, белите дробови или стомакот. Понекогаш болката во градите, исто така, може да биде симптом на депресија. Посетете го докторот за да не ги исклучувате срцевите или други физички проблеми, а потоа организирајте термин со психијатар или психолог кој ќе ве води низ понатамошен третман ако се чувствувате депресивно.

Болка во мускулите и зглобовите

Постојаната болка може да предизвика депресија, но депресијата исто така може да предизвика болка. Депресивните луѓе честопати чувствуваат физичка болка.

Замор и исцрпеност

Ако чувствувате постојано замор и исцрпеност, и покрај тоа што сте спиеле добро, можно е да страдате од депресија. Депресијата и заморот може да изгледаат како маѓепсан циклус од кој понекогаш е тешко да се излезе, па затоа би било добро да го посетите вашиот лекар.

Проблеми со цревата

Нашиот мозок и дигестивниот систем се силно поврзани, па затоа не е изненадување што чувствуваме гадење или стомачна болка кога сме нервозни или загрижени. Депресијата може да предизвика проблеми со варење, предизвикувајќи гадење, дијареа или запек.

Болка во грбот

Ако секогаш чувствувате болки во грбот, особено во долниот дел, ова може да укаже на депресија. Истражувањата покажуваат дека депресивните луѓе четири пати почесто чувствуваат болка во долниот дел на грбот или на вратот!

Главоболка

Истражувањата покажуваат дека депресивните луѓе имаат три пати поголеми шанси за мигрена, додека страдалниците од мигрената имаат пет пати поголеми шанси за депресија.

Промена на апетитот или телесната тежина

Честопати, депресивните луѓе имаат проблеми со апетитот. Некои имаат постојана потреба за храна, додека други воопшто не можат да јадат. Ова исто така може да доведе до брзо губење на тежината или зголемување на тежината. Депресијата често се поврзува со абнормални нарушувања како булимија и анорексија.

Возбуденост или немир

Возбуденост и непријатност може да предизвикаат проблеми со спиењето, раздразливост, но исто така и депресија. Ако се депресивни, мажите можат да станат агресивни, што не е толку честа кај жените.

Сексуални проблеми

Ако сте депресивни, може да изгубите интерес за секс. Некои антидепресиви исто така можат да го намалат сексуалниот нагон и да влијаат на сексуалниот однос.

ВЕЖБАЊЕТО КАКО ЛЕК

Истражувањата покажуваат дека вежбањето нема да ја излечи депресијата, но сигурно ќе ги ублажи симптомите. Имено, физичката активност ослободува хормон за среќа што го подобрува расположението и ги намалува чувствата на болка. Можеби нема да ви биде лесно да се препуштите на вежбањето, со оглед на недостатокот на енергија, но почнете со лесна прошетка. Ќе забележите колку брзо вашето расположение ќе се подобри. Покрај тоа, било каков вид на вежбање, исто така, ќе има позитивно влијание врз спиењето!

извор: maskimagazin.faktor.mk

Коронавирус