четврток, 26. ноември 2020. Вести денес: 2
home Занимливости

Фармер на имотот пронашол нешто неверојатно: Државата веднаш му исплатила 773 илјади евра (ФОТО)

Фармер на имотот пронашол нешто неверојатно: Државата веднаш му исплатила 773 илјади евра (ФОТО)

Германскиот суд пресуди денеска дека властите ќе мора да му платат 773. 000 евра кој во 2009 година на својот имот пронајде глава од бронзен коњ од времето на старите Римјани.

Главата е дел од статуа на римскиот цар Август која археолозите ја пронашле во Лахнау на западот на Германија. Германската држава Хесе прво на фармерот му платила 48.000 евра.

Окружниот суд во Лимбург соопшти дека според законот од 2009 година, фармерот има право на надомест во изност од половина од вредноста на главата, која е проценета на околу 1,6 милиони евра. Исто така, фармерот ќе има и право на камата.

На пресудата постои право на жалба.

Коронавирус