петок, 22. октомври 2021. Вести денес: 0
home Занимливости

Еве зошто некои луѓе мразат да се гушкаат и допираат

Еве зошто некои луѓе мразат да се гушкаат и допираат

Американски научници се обидоа стручно да објаснат зошто некои луѓе не сакаат да се гушкаат и имаат одбојност од физички допир. Тие тврдат дека во најголем број случаи проблемот е во одгледувањето и дека несклоноста на возрасни луѓе да се гушкаат во најголем дел потекнува од детството.

Професорка на Универзитетот Северен Илиноис, Сузане Дегес Вајт, вели дека „склоноста за физички допир без оглед али се работи за прегратка, милување по глава или рамена, или за ракување често е последица од искуствата на лицето од најрано детство. Струдијата упатува на тоа дека лицата кои растеле со родители кои ги гушкале и мазеле, продолжиле со истра пракса и веројатнста е голема тоа да го применат и кај своите деца. Резултатите од студијата велат дека „гушкањата се важен дел од емоционалниот развој на детето“. Таа додава дека аверзијата кон гушкањето може да се совалда, но тоа не е нужно.

Локални избори 2021