четврток, 28. јули 2022. Вести денес: 181
home Занимливости

Еве зошто кесичката со чипс е полупразна!

Еве зошто кесичката со чипс е полупразна!

Често кога отвораме кесичка со чипс или други грицки, ни се чини дека има повеќе воздух отколку чипс.

Првото нешто што повеќето луѓе мислат е дека тоа е измама на производителот. Ако мислевте дека тоа е направено за да се продаде повеќе чипс и истовремено да се заштеди на количини, се лажете.

Производителите намерно оставаат празен дел од просторот во пакувањето. Имено, вака нашите омилени грицки се заштитуваат од потенцијално оштетување при транспорт. Како што кесите се наредени една врз друга при преместување на чипсот во разни продавници и магацини, токму овој празен простор исполнет со „воздух“ ги штити грицките од прекумерно кршење и уништување.

Од друга страна пакувањето содржи азот, а не воздух!

Со оглед на тоа што кислородот може да предизвика расипување на компирот, а влагата може да го направи лут, вреќичките се полни со азот. Ја одржува храната свежа и крцкава.

Ако се плашите дека азотот е штетен, можете да бидете сигурни: дури 78% од воздухот што го дишеме е азот.

Коронавирус