четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 174
home Занимливости

Еве каде треба да ја чувате бадниковата паричка за да ви донесе среќа и бериќет

Еве каде треба да ја чувате бадниковата паричка за да ви донесе среќа и бериќет

Векови наназад е традиција да се крши леб со паричка за Бадник, а оној кај кој ќе се падне ќе има среќа, здравје и бериќетна година.

Секогаш парчето леб кое било наменето за вас треба да го изедете, а ако ви се падне паричката треба да постапите вака:

Никако паричката не треба да се фрли или заборави, туку да се стави до икона и да се чува до наредната година.

Коронавирус