вторник, 13. септември 2022. Вести денес: 0
home Занимливости

Две математички задачи кои измачи многумина: Обидете се и вие! (ВИДЕО)

Две математички задачи кои измачи многумина: Обидете се и вие! (ВИДЕО)

Една едноставна математичка задача беше објавена на страницата Genius Puzzles, која предизвика жестока дискусија на социјалните мрежи, само затоа што луѓето не ги следеа најосновните правила за пресметување.

Ваквите задачи честопати се вирални на социјалните мрежи и околу нив редовно се појавуваат кавги.

Обидете се да ја решите оваа задача и решението можете да го видите во видеото подолу:

За да се реши овој проблем, потребно е само да се следат приоритетите на аритметичките функции.

Основно правило за пресметување на кој било аритметички израз е BODMAS, односно Brackets, (загради), order (потенции) Division i Multiplication (делење и множење – ист приоритет) и Addition i Subtraction (собирање и одземање – исто така ист приоритет).

На истата страница, слични загатки и задачи предизвикуваат жестоки дебати.

Ако сте ја решиле оваа задача, можете исто така да се обидете да ја решите оваа:

За решението, погледнете го видеото подолу:

Коронавирус