четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 84
home Занимливости

Дали сте знаеле: Зошто авионите се фарбаат со бела боја?

Дали сте знаеле: Зошто авионите се фарбаат со бела боја?

Сигурно сте забележале дека повеќето патнички авиони се со бела боја и причините за тоа се прилично едноставни и логични.

Авионите се фарбаат со бела или која било друга светла боја за да ги одбиваат сончевите зраци, односно, за да не се прегрева леталото и да се избегне преголемо зрачење. Експертите велат дека белата боја на авионот треба да ја гледаме како крем со заштитен фактор од сонце за авионот.

Исто така, имајќи предвид дека за еден авион се потребни 250 литри боја, а белата е најевтина, сами направете ја математиката на една просечна авиокомпанија.

Третата причина исто така има врска со економичноста. Другите бои побрзо оксидираат од белата, а секое фарбање ќе биде поголем трошок за авиокомпанијата.

Коронавирус