вторник, 28. јануари 2020. Вести денес: 0
home Занимливости

Дали можете да ја решите оваа загатка која не можат да ја решат ни студенти од Харвард?

Дали можете да ја решите оваа загатка која не можат да ја решат ни студенти од Харвард?

Во својата книга „Брзо и бавно мислење“, психологот Даниел Канеман ја изложува оваа загатка која треба да служи како доказ дека при носењето заклучоци најмногу се раководиме според интуицијата.

Загатката добро ги намачила дури и студентите од Харвард. Дури 80% од оние кои ја решавале загатката одговориле погрешно.

Дали вие можете да дадете точен одговор?

Во продолжение прочитајте ја загатката:

Купивте палка и топче за безбол за 1.10 евра. Палката чини точно 1 евро повеќе од топчето. Колку чини топчето?

Можни одговори:

1) 5 центи
2) 10 центи
3) 15 центи

Сигурно веднаш помисливте дека одговорот е 10 центи?

Не!

Ако навистина внимателно пресметате, ќе сфатите дека решението е 5 центи.

Кога топчето би чинело 10 центи, тогаш сметката би била 1 евро и 20 центи (10 центи за топчето и 1.10 за палката), а не 1 евро и 10 центи.

Канеман истакнува дека и најпаметните луѓе пречесто се залетуваат и потпираат на својата интуицијата, наместо да рационално да пресметуваат. Во животот често не мрзи да пресметуваме, па одиме според од прва ни е најлогично. И во тоа брзање најчесто и грешиме.