петок, 20. мај 2022. Вести денес: 152
home Занимливости

Човечкиот мозок функционира како безжичен скенер за емоции

Човечкиот мозок функционира како безжичен скенер за емоции

Научници од британскиот Универзитет Шефилд сметаат дека човечкиот мозок функционира како безжичен скенер за човечки емоции и чувства, чиј принцип на делување наликува на детектирање ви-фи врски.

Според истражувачите, „брановидните процеси” во големиот мозок го набљудуваат, т.е. го скенираат однесувањето и социјалната активност на луѓето во околината, што пак ги оформуваат погледите на човекот кон сето тоа. При совпаѓање на активноста на брановите во мозокот, или она кога велиме дека две или повеќе лица се „на иста бранова должина“, социјализацијата во одредена група е покомпактна.

Така, тие се склони да одат на исти музички настани, забави, или религиозни и друг вид собири.

Коронавирус