понеделник, 18. октомври 2021. Вести денес: 166
home Занимливости

Четири години работел како лажен доктор, немал завршено ниту основно образование (ВИДЕО)

Четири години работел како лажен доктор, немал завршено ниту основно образование (ВИДЕО)

На само 23 години, д-р Верагандам Теја веќе работел во 16 приватни болници, водел неколку медицински кампови и волонтирал со бенгалската полиција и локалните работници за време на пандемијата.

Звучи како завидно резиме за секој доктор, особено за оној што го напуштил училиштето во петто одделение и немал медицинско образование.

Веерагандам Теја од индиската држава Западен Бенгал повеќе од четири години работел како лекар пред да биде откриен.

Прво, неговата втора сопруга го пријавила во полиција за психичко и физичко малтретирање, со тоа направил грешка затоа што и дал препорака на полицијата да го поништи криминалното досие за една од псевдонимите.

Требаше само малку копање и полицијата откри мрежа на лаги што траеа десет години, лажни дипломи и сертификати, како и неколку негови псевдоними. Нивниот заклучок беше дека кариерата и скоро целиот живот на Теја, всушност, биле измислица, пренесува Oddity Central.

Во 2016-та година, кратко по почетокот на неговата медицинска кариера, полицијата го фати како се претставува како полицаец на ИПС, а тој исто така користеше службени возила, тврдејќи дека е син на висок офицер на ИПС, но во тој случај успеа да се ослободи од обвиненијата.

Оттогаш работи како лекар во неколку реномирани специјални болници, а бидејќи ги имаше основните медицински вештини што ги научи за време на стажирањето, никој не се сомневаше во него.

Се покажа дека неговите достигнувања не биле ни приближно толку импресивни како што сугерираше неговата биографија. Го напуштил училиштето во петто одделение и побегнал од дома во 2005 година, а потоа патувал во разни големи градови, продавајќи флаширана вода и грицки во возовите.

Така се сретна со д-р Пурушотами Реди, кој му обезбеди работа.

Потоа дознал за социјалните и финансиските придобивки од медицинската професија и решил да ги доживее од прва рака. Д-р Реди, кој му понуди засолниште и финансиска поддршка на Теја откако слушна дека е сираче, исто така му помогна да добие возачка дозвола и документ за гласање, како и други важни документи.

Амбициозниот тинејџер подоцна го позајми презимето на лекарот и работеше на добивање на секакви лажни сертификати и дипломи со цел измамата да биде што поубедлива. Тој ги искористил сертификатите што ги фалсификувал за стажирање во болницата, каде ги научил основните медицински вештини што подоцна ги користел.

По стажирањето, тој замина во Бангалор, каде што извесно време работеше како окружен медицински офицер. Потоа се преселил во Хајдерабад, каде работел како лекар во неколку болници.

Да не беше тужбата на неговата сопруга, која ја покрена истрагата, како и неговите дрски препораки до полицијата да ги поништи криминалните досиеја на една од неговите бројни псевдоними, Теја веројатно сепак ќе работеше како лекар.

Истражителите откриле дека Теја, иако во некои документи се вели дека тој имал само 23 години, всушност бил многу постар. Нивниот извештај исто така споменува дека за време на неговата четиригодишна медицинска кариера лекувал голем број пациенти, вклучувајќи ги и оние со коронавирус.

Локални избори 2021