среда, 18. септември 2019. Вести денес: 100
home Занимливости

Болести што ќе убијат најмногу луѓе во следните две децении

Болести што ќе убијат најмногу луѓе во следните две децении

Научно истражување чии резултати се објавени во стручниот магазин Лансет Медисин џурнал, наведуваат статистика за најсмртоносни болести и тоа две години наназад, па се до научно втемелени предвидувања дури до 2040 година.

Земени се предвид 250 причини за смрт во 195 држави и територии и тенденција на раст на фатален исход покажуваат одделни заболувања додека научниците сметаат дека „топ трите“ уште долго нема да се менуваат.

1. Коронарна болест;

2. Инфаркт;

3. Респираторни инфекции;

4. Хронична опструктивна пулмонална болест;

5. Хронични болести на бубрезите;

6. Алцхајмерова болест;

7. Дијабетес;

8. Повредни на патување (патни и поморски несреќи);

9. Рак на белите дробови;

10. Дијареални заболувања;

11. Самоповредување;

12. ХИВ / СИДА;

13. Рак на црниот дроб;

14. Холестерол;

15. Карцином на ректумот;

16. Туберкулоза;

17. Вродени дефекти;

18. Предвремено породување;

19. Рак на дојка;