четврток, 26. јануари 2023. Вести денес: 188
home Занимливости

Биткоинот официјална валута, оваа држава од септември го воведува како легално средство за плаќање

Биткоинот официјална валута, оваа држава од септември го воведува како легално средство за плаќање

Ел Салвадор е првата држава во светот која биткоинот го воведува како официјална валута.

Од септември криптовалутата биткоин ќе биде легално средство за плаќање во Ел Салвадор. Кон почеток на јуни, парламентот кој е контролиран од претседателот Најиб Букеле го усвои законот по брза постапка. Зошто е донесена оваа одлука не е познато.

-Земјата која е заробена во луд монетарен систем оди кон уште полуд систем. Тешко е да се пронајде причина поради која ова добро би се завршило, вели економистот од Харвард, Дани Родрик.

Политикологот и експерт за Централна Америка, Кристијан Амбросиус од Слободниот универзитет во Берлин вели дека не знае ниту еден сериозен економист кој мисли дека план на Салвадор е добра идеја.

Американскиот долар е официјална валута во Салвадор од почеток на 2001 година. Неговото тогашно воведување е слично како и денешното со биткоинот, опишано како пат кон перспектива. Дваесет години подоцна, Ел Салвадор и натаму е една од најсиромашните земји во светот.

-Земјата веќе користи странска валута. Додавањето на друга валута, над која никој нема контрола, но која е многу нестабилна, нема разумна причина со оглед на стабилноста на монетарната политика, вели Амбросиус.