сабота, 24. јули 2021. Вести денес: 0
home Занимливости

Ако го исполните овој услов, во Швајцарија може да купите куќа за 55 денари

Ако го исполните овој услов, во Швајцарија може да купите куќа за 55 денари

Со цел да да се привлече ново население во селцето Монти ди Сциага во близина на италијанската граница, локалните власти во италијанскиот кантон Тицино во Швајцарија продаваат куќи за само еден франк.

Се работи за симболична цена за недвижнина.

На располагање се девет куќи од камен. Купувачите по заклучување на договорот се должни да го реновираат објектот по тамошните прописи.

Куќите се наоѓаат на идилично опкружување со поглед на езерото Магиоре, а имаат достапни и водоводни инсталации, што значајно го олеснува преуредувањето.

Монте ди Сциага е уште едно европско село кое со евтини цени на недвижностите се обидува да привлече луѓе да живеат таму.

На сличен начин локалните самоуправи мамеа луѓе да дојдат да живеат на Сицилија, на грчките острови и шпански села.

Коронавирус