понеделник, 1. август 2022. Вести денес: 55
home Технологија

ВЕ ДЕМНЕ ОПАСНОСТ: Веднаш избришете ги овие аплиакции доколку ги имате на андроид уредот

ВЕ ДЕМНЕ ОПАСНОСТ: Веднаш избришете ги овие аплиакции доколку ги имате на андроид уредот

Гугл отстрани две апликации за Android од својата продавница на Google Play затоа што тие правеле пари за своите креатори со поп-ап реклами кои излегувале во позадина.

Најлошо од сè е што тие се преземени над 1,5 милиони пати.

Иако ова може да изгледа безопасно за некои, објавувајќи реклами без знаење на сопственикот на телефонот, апликациите заземале вредни ресурси на смартфонот и ја цедиле батеријата побрзо.

Станува збор за апликациите наречени Sun Pro Beauty Beauty Camera (преземени над милион пати) и Funny Sweet Beauty Selfie Camera (преземена над половина милион пати).

Ако имате инсталирано некоја од овие две апликации на вашиот Android телефон, треба веднаш да ги деинсталирате.

Како што е случај со малициозни апликации, кога ќе ги инсталирате, нивната икона исчезнува од вашиот телефон и се појавува кратенка. Дури и кога ќе ја избришете оваа кратенка, апликацијата продолжува да работи со реклами во позадина, дури и кога не е отворена.

Коронавирус