четврток, 9. декември 2021. Вести денес: 23
home Технологија

„ТЕСЛА“ системот за полнење ДОАЃА НА БАЛКАНОТ

„ТЕСЛА“ системот за полнење ДОАЃА НА БАЛКАНОТ

Проектот во Словенија е сведоштво за растечкиот список на „Тесла“ на системи за складирање на енергија низ целиот свет. Минатиот месец, извршниот директор на Тесла, Елон Маск рече дека се надева дека неговата компанија ќе го зголеми целокупното присуство во земјите од Источна Европа и Балканот.

„Со надеж дека ќе се отвори во Словачка, Хрватска, Србија и поголемиот дел од Источна Европа на почетокот од следната година, конечно, ќе го сториме Никола Тесла горд со тоа што своите автомобили ќе ги има во своите земји на потекло“, твитнал Маск, осврнувајќи се на отворањето на продавниците на „Тесла“ во овие земји.

Во некои од нив, како и во Хрватска, веќе има станици за супербрзи полнења на „Тесла“, а компанијата очекува и наскоро да инсталира повеќе од нив во Србија, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Романија, Бугарија и Грција.

 

Коронавирус