понеделник, 8. март 2021. Вести денес: 162
home Технологија

Словенија го сопре воведувањето на 5G мрежа

Словенија го сопре воведувањето на 5G мрежа

Владата на Словенија го стопираше воведувањето на 5G технологија, по предлог на министерот за администрација, Руди Медвед, сè додека не се испитаат ефектите од технологијата врз луѓето и животната средина.

Министерот објасни дека сомнежите за штетноста на технологијата 5G се оправдани.

Одложувањето на дебатата е нов чекор во зачувувањето на здравјето и природата во Словенија, која исто така е прва земја во светот што има уставно заштитена вода, како човеково право и јавно добро, со што се осигурува дека нејзините извори на вода за пиење, како иден најважен стратешки ресурс, остануваат национално добро

И Швајцарија неодамна го одложи воведувањето на 5G технологија по бројните протести во текот на изминатата година.

Коронавирус