вторник, 2. јуни 2020. Вести денес: 108
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Технологија

Роботи дипломирале наместо студенти

Роботи дипломирале наместо студенти

Училиштата се затворени, што значи дека студентите ќе мора да пропуштат еден од најважните настани во својот живот – дипломирањето.

Меѓутоа, љубовта на Јапонците кон роботите конечно се исплатела.

На еден универзитет во Токио, студентите користеле роботи за виртуелно да можат да бидат присутни на свеченоста за доделување на дипломите.

Роботите носеле студентски капи и облека, а дури имале и таблети на кои биле лицата на студентите кои ја примаат дипломата.

Ова, сепак не е прв пат доделување на дипломи во Јапонија да се доделува виртуелно поради коронавирусот. Еден универзитет одлучил да ја одржи оваа свеченост во Мајнкрафт видео играта, каде студентите се појавиле како аватари.

Коронавирус