сабота, 27. ноември 2021. Вести денес: 0
home Технологија

Нова опција на Фејсбук: Експеримент кој на многумина нема да им се допадне

Нова опција на Фејсбук: Експеримент кој на многумина нема да им се допадне

Биометриските технологии се составен дел од паметните телефони и ни овозможуваат да го провериме нашиот идентитет побрзо, полесно и побезбедно.

Потрошувачите главно користат сензори за отпечатоци, но технологиите за препознавање на лицето стануваат популарни. Фејсбук исто така е заинтересиран за вакви иновации и започна со тестирање со нова функција. Компанијата сака да создаде систем за најава во социјалната мрежа, кој користи софтвер за скенирање на лицата на корисниците.

Фејсбук експериментира со концептот секој од нас да прави селфи видео кое изгледа во различни насоки. На овој начин, алгоритмите за препознавање на лицето на Фејсбук ќе можат да направат подобра 3Д копија на уникатните карактеристики на лицето на секој корисник.

Информациите ќе бидат зачувани на серверите на компанијата и нема да бидат споделувани со нивните партнери за рекламирање и апликации на трети страни. Податоците генерирани од системот треба да бидат бришени на секои 30 дена, пренесува Engadget.

Практикувањето на овој систем може да стане замена за тековниот систем со корисничко име и адреса на е-пошта. За функцијата, исто така, најверојатно ќе биде потребен паметен телефон кој поддржува препознавање на лице за да може да ја отвори вашата сметка.

Големото прашање во врска со оваа иновација е како компанијата ќе ги чува личните податоци на потрошувачите. Фејсбук ќе продолжи да спроведува тестови за да ја максимизира технологијата на крајниот корисник.

 

Коронавирус