понеделник, 12. септември 2022. Вести денес: 154
home Технологија

Не сакате да ја прифатите новата политика за приватност? Еве што ќе се случи со вашата сметка на WhatsApp!

Не сакате да ја прифатите новата политика за приватност? Еве што ќе се случи со вашата сметка на WhatsApp!

WhatsApp минатата недела објави дека ќе започне да им испраќа на корисниците порака со информации за нови промени во политиката за приватност, пред да побара од корисниците повторно да ги прифатат.

Исто така се споменува дека во рамките на апликацијата ќе биде додаден транспарент со информации за новите правила и како да се справат со приватните податоци на корисниците.

Сега од WhatsApp доаѓаат информации за тоа што ќе се случи со сметките на оние корисници кои не сакаат да ги прифатат новите правила.

WhatsApp смета дека поместувањето на првичниот рок за прифаќање на новите правила од 8 февруари до 15 мај е доволен рок за корисниците детално да се запознаат со новите правила.

Во случај корисникот да не сака да ги прифати новите правила, WhatsApp нема да ја избрише неговата сметка, но значително ќе ги ограничи нејзините функции.

Неколку недели по 15 мај, корисниците кои не кликнале на „Прифати“ ќе можат да добиваат повици и известувања само преку WhatsApp некое време. Сепак, тие нема да можат да испраќаат или читаат пораки од апликацијата.

По тој период, преостанатите функции постепено ќе бидат откажани, а потоа сметката ќе стане неактивна. Кој потоа сака да го активира, секако, ќе мора да ја прифати новата политика за приватност.

За оние кои не сакаат да го сторат тоа дури и тогаш, WhatsApp ги потсетува дека секогаш можат да ја преземат својата историја на разговор од апликацијата и да ја откажат својата корисничка сметка.

Коронавирус