петок, 24. мај 2019. Вести денес: 0
home Технологија

Маск отпушта 9 отсто од вработените, што ќе биде со Модел 3?

Маск отпушта 9 отсто од вработените, што ќе биде со Модел 3?

Извршниот директор на компанијата Тесла, Елон Маск најави дека компанијата ќе отпушти девет отсто од работниците.

Маск рече дека потегот да се намали бројот на работниците е направен по обидов да се намалат трошоците и постигнување на одржлива профитабилност.

Акциите на Тесла пораснаа за 3,2 отсто по веста за оптпуштањата, а цените на безите моментно се на 342,77 долари.

-Донесовме ваква одлука со проценка на спефицични вештини и способност на секој поединец во компанијата, напиша Маск во мајлот кој го добиле сите вработени во Тесла.

На основа на податоците од компанијата, околу 3.300 луѓе најверојатно ќе бидат отпуштени.

Инвеститорите прискаат компанијата да го забрза производството на Моделот 3. Маск напомена дека намалувањето на бројот на вработени нема да влијае на обидот за производство на автомобилот Модел 3.