недела, 5. декември 2021. Вести денес: 49
home Технологија

Хакери ги уриваат социјалните мрежи – продаваат податоци за корисниците на Фејсбук?

Приватните лични податоци на 1,5 милијарди корисници на Фејсбук наводно биле продадени на популарен хакерски форум, пишува Спутник на англиски јазик.
Хакери ги уриваат социјалните мрежи – продаваат податоци за корисниците на Фејсбук?

Кон крајот на септември, на форумот за хакери беше објавена изјава во која се тврдеше дека има име, адреса , телефонски број, локација, пол и корисничка легитимација на 1,5 милијарди корисници на Фејсбук.

Наводно, еден потенцијален купувач навел 5.000 долари по милион сметки на Фејсбук. Тоа значи дека сите податоци за корисниците на Фејсбук вредат 7,5 милиони долари.

Во следниот пост, продавачот тврди дека претставувал голема компанија која работи на собирање податоци од Фејсбук. Продавачот додава дека компанијата работи најмалку четири години и има над 18.000 клиенти.

Веб -стружењето е процес кој користи роботи за да извлече јавно достапна содржина и податоци од веб -страниците.

Коронавирус