понеделник, 28. септември 2020. Вести денес: 0
home Технологија

Фејсбук ги спојува Инстаграм, Вотсап и Месинџер

Фејсбук ги спојува Инстаграм, Вотсап и Месинџер

Целта се платформите за приватни пораки на трите апликации, кои Фејсбук сака да ги обедини во една, за да не мора постојано да се префрлате меѓу апликации.

По ново, корисник на Вотсап би можел на пример директно да му испрати порака на корисник на Инстаграм без воопшто да излегува или да ја менува апликацијата.

Ваквото обединување ќе значи дека пораките и од Фејсбук месинџер и од Инстаграм ќе добијат „end-to-end“ енкрипција (Е2Е), која за сега ја има само Вотсап, и спречува кој било да го пресретне пораките кои се разменуваат (вклучително и Фејсбук).

Нормално никоја добронамерност на Фејсбук не е во празно, па експертите веднаш алармираа дека ова најверојатно ќе оди на штета на приватност и на законите против монопол.

Коронавирус