понеделник, 30. јануари 2023. Вести денес: 42
home Љубов и секс

Зошто „отровните“ врски траат толку долго?

Зошто „отровните“ врски траат толку долго?

Во одреден дел од животот сите сме биле заглавени во некоја „отровна“ врска која во нас го поттикнувала прашањето: „Зошто уште сум во врскава?“, а едно истражување го дал одговорот на ова прашање: окситоцин!

Да, виновникот е баш овој хормон на „љубовта“. Заклучокот бил дека луѓето кои чувствуваат некаква дистанцираност од својот партнер, имаат повеќе окситоцин во крвта отколку луѓето кои се сакани и згрижени од страна на нивниот партнер.

Ако и вие го имате овој проблем, а не знаете како да излезете од оваа врска, само променете ги „правилата“ на таквата нееднаква врска. Обидете се и вие да се однесувате како што се однесува вашиот партнер кон вас – можеби кај него ќе се јави повеќе окситоцин кога ќе сфати дека повеќе не го осипувате со љубов како некогаш.