сабота, 4. февруари 2023. Вести денес: 58
Во живо

Трибина на ВМРО-ДПМНЕ: Гоце е Македонија

home Љубов и секс

Зошто многу парови раскинуваат по одморот? Одговорот е краток и јасен!

Зошто многу парови раскинуваат по одморот? Одговорот е краток и јасен!

Кој е најголемиот предизвик и од каде да започнете? Кога е можно да се разгорат страстите, и кога дури и престојот на дестинација од соништата нема да промени ништо?

Парови кои имаат затегнати односи на одмор

Одморите често се очекуваат како можност за зближување на партнерите, но ако врската е нарушена и комплицирана, пореално е да се очекува дека тоа ќе биде друга ситуација која ќе ги истакне разликите. Не може да се очекува дека промената на надворешните околности сама по себе ќе ја подобри состојбата на емоционалната врска. Од друга страна, заедничкиот одмор на партнерите кои се во стабилна врска може да биде можност да посветат повеќе време и енергија на нивнaта втора половина и да ја подобрат врската – вели Сања Станиќ, психолог и лиценциран психотерапевт.

Студени односи по долго молчење

Соговорникот посочува дека заладувањето на односите и отуѓувањето обично се случува поради акумулирани разлики и конфликти кои не се решаваат навреме, но и под притисок на обврските и занемарување на односите на едниот или двата партнера. Затоа заедничкото патување понекогаш е добро решение.

Има партнери со кои одморите и патувањата одржуваат врска, бидејќи добро функционираат во такви услови – нагласува Станиќ. – Ваквата партнерска динамика им овозможува да ги неутрализираат секојдневните проблеми, без разлика дали се сеќаваат на добри моменти или очекуваат да ги доживеат на ново патување.

Како да ги разбудите емоциите

За повторно да се разбудат емоциите меѓу двајца, волјата, желбата и одлуката се важни како предуслов, но и подготвеност на партнерот да ја подобри врската, советува психологот. Две се потребни за блискост, како и за реципроцитет, и само еден создава дистанца:

Добро е да започнеме со комуникација, всушност со јасно изразување на она што го имаме заедно, и дури потоа она што ни недостасува и она што сакаме да го постигнеме. Што всушност значи тоа? Како прво, не треба да очекуваме дека нашиот партнер ќе ги чита нашите мисли, ниту пак ние неговите. Важно е, а можеби и пресудно, да обрнете внимание на потребите на вашиот партнер и да ја негувате физичката интимност. Разговарајте, најдете заеднички решенија, радувајте се на заедничките одлуки колку и да се мали и создавајте нови спомени – истакнува Станиќ.

Кога навистина е крајот?

Онаму каде што се уште има емоции меѓу партнерите, можно е да се ресетира врската, но кога навистина е готово?

Тешко е да се даде еден одговор на ова прашање. Како што двајца се неопходни за блискост и заедништво, зза крајот е доволно што еден партнер сака да излезе од врската – вели Станиќ. – Крајот ретко е заедничка одлука. Неизбежно е кога, барем за еден партнер, останувањето во врска е извор на страдање или доминантно незадоволство. Потоа, времето поминато заедно, дури и на одмор, е показател за емоционалната и вредносната дистанца меѓу нив – заклучува Станиќ.