понеделник, 21. јуни 2021. Вести денес: 142
home Љубов и секс

Зошто мажите не зборуваат за љубовта?

Зошто мажите не зборуваат за љубовта?

Американската писателка Мина Антрим еднаш рече: „Разликата помеѓу машката и женската љубов е во тоа што жената сака со сето свое срце и душа, а мажот со целиот ум и тело“.

Можеме да кажеме дека секој различно ја доживува истата работа и затоа нивните мисли не се спојуваат.

Жените, како суштества со поразвиена сензуалност, се подготвени секој ден да зборуваат за својата љубов и чувства, но сепак им треба одговор, ист, вербален. Сепак, прифатливо е за мажите да ги докажат своите чувства само преку постапки и дејствија.

И кога дојде моментот кога треба да се слушнат зборовите „Те сакам“, човекот одеднаш вели: „Ти го купив телефонот што го сакаше“. Од негова гледна точка, тоа само значи дека ја покажал својата љубов, што требало да биде јасно.

Но, дали може да ги каже тие два збора што значат многу? Да, можеби, но потребни се сите негови сили и храброст.

Што ги спречува мажите да искажуваат љубов?

Факт е дека секој маж многу ретко зборува за своите вистински чувства, во оние моменти кога сфаќа дека навистина ја сака девојката и не може да живее без неа. Меѓутоа, кога ќе почувствува некаква несигурност, тој нема да биде тој нема да изусти вакви важни зборови.

Прво, тој се плаши од грешка во неговиот избор. На крајот на краиштата, тој не може да го врати тоа што било речено. Постојат моменти кога љубовта може да се меша со посветеност, страст. И овие две чувства, како што знаете, брзо минуваат. Затоа, мора да почека некое време и кога ќе дојде моментот, мажот дефинитивно ќе ја признае својата љубов, но не порано.

Второ, тој не сака да се осмели ако не е сигурен во реакцијата на својата партнерка. Има жени кои се кријат подобро од мажите. Нивното однесување прави многу тешко да се разбере што навистина мислат.

Трето, тој цел живот бил учен дека сентименталноста е судбина на слабите. Навистина, мајките од детството им наредуваат на своите синови да не ги покажуваат своите вистински чувства. Дури и изјавата „Не плачи, ти си момче“ ги поттикнува идните мажи да научат да ги воздржат своите емоции.

Ситуацијата, во која веќе има долга врска или семејство, изгледа малку поинаку. Овде станува сложено. Првите изјавувања на љубов беа одамна. Мажите размислувале на таквиот начин што откако го кажале тоа, значи дека тоа е така, и покрај тоа што поминале 10 години

Како да се идентификуваат вистинските чувства кај мажот?

Одредувањето дали мажот ве сака многу е полесно да се препознае според неговите постапки, а не според неговите зборови. На пример, дали тој живее со вас? Дали тој ги носи намирниците дома? Ви купува ли подароци? Значи – љубов. И да дознаете, апсолутно не треба да го земете ова каконепријатно (за него) прашање.

Од друга страна, често повторувањето на најважната фраза ја прави едноставна и безначајна. Ако тоа е забележано, тогаш има причина да размислиме.Животот постојано покажува дека оние што инсистираат на бескрајна љубов не ја чувствуваат навистина. Тоа е само навика на повторување на магична фраза.

Вредноста на овие долгоочекувани зборови не е во тоа колку пати се кажуваат, туку во начинот на кој се изговорени, во кој момент и што е најважно, она што го засилуваат. Наместо постојано да се прашувате себеси, треба да научите да ја разбирате логиката на мажите и да ги следите нивните постапки. Во спротивно, ако жената премногу често ја мачи оваа фраза, таа нема да има друг избор освен да биде груба и да реагира и на тој начин да предизвика скандал.

Да, точно е дека жените сакаат со ушите, а мажите со очите. Веднаш штом ќе го слушнат зборот „љубов“ за првпат, тие цветаат. Оваа едноставна вистина не треба да се заборава, и затоа испраќајте такви зборови едни на други барем еднаш месечно.

ЕУРО 2020

Македонија