среда, 7. јуни 2023. Вести денес: 0
home Љубов и секс

Жените или мажите:Кој полесно го надминува раскинување?

Жените или мажите:Кој полесно го надминува раскинување?

Резултатите од една студија покажаа дека се потребни две години за жените да се опорават по крајот на врска и да продолжат да живеат нормално. Мажите, од друга страна, се чини дека се справуваат многу подобро. Тие не драматизираат и не ги оптеретуваат другите со своите проблеми, што пак ја нарушува сликата затоа што многу полесно ја поднесуваат тешката ситуација. Дечките оставаат впечаток дека побрзо се враќаат во секојдневниот живот и полесно започнуваат нови врски, но колку е вистина тоа?

Бројни студии покажале дека ова е само привидна слика затоа што жените многу полесно го надминуваат распадот. Ќе се исплачат, ја анализираат секоја акција, дури и секој збор изговорен на партнерот. На крајот на краиштата, тие едноставно го затвораат тоа поглавје во животот и го оставаат зад себе. Момците по распадот во повеќето случаи не размислуваат за оваа шокантна ситуација, туку оставаат сами да работат и едноставно немаат време или волја да анализираат сè во детали. На почетокот, кратко време по прекинот, за нив е полесно ако ги свртат мислите кон нешто друго, најчесто работа.

Сепак, не секој бега од реалноста на ист начин, некои се занимаваат со работа, но некои се занимаваат со алкохол или излегуваат со други жени. Преку сите горенаведени начини, момците се обидуваат да ја зајакнат сопствената самодоверба. Ова однесување помага за многу краток период, а резултатот е целосен дефектен. Момците се идентификуваат со семејството и партнерот, така што прилагодувањето кон новиот живот е многу потешко за нив, што резултира со различни форми на самоуништувачко однесување. Неколку години по разводот, момците не се свесни за тоа што се случило и која е вистинската причина, ниту пак се свесни за нивната емоционална состојба, а камоли да разберат зошто не можат да започнат нова врска со друга жена. Значи, ако мислите дека тој воопшто не се грижи и се прашувате дали воопшто ве сакал, не грижете се, само дајте му време. Порано или подоцна тие ќе ги сфатат своите грешки!