четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 75
home Љубов и секс

Сериозно нарушување: Започнува како љубов, а завршува како зависност од секс!

Сериозно нарушување: Започнува како љубов, а завршува како зависност од секс!

Нема официјална дијагноза, но експертите се согласуваат дека станува збор за сериозно нарушување кое се карактеризира со опсесија со сексуални активности, како и сексуално однесување кое е надвор од контролата. Психотерапевтот и писател Марко Браковиќ, кој пишуваше на оваа тема во својот роман истакнува дека сексуалната зависност е апсолутно реален феномен.

– Следните под-зависности припаѓаат на оваа зависност: зависност од порнографска содржина, секстирање (разговор со сексуална конотација), проституција, зависност од промискуитет (постојана промена на партнер), како и зависност од мастурбација – објаснува соговорникот.

Значаен симптом е толку преокупирање со сексот што едно лице не успева да мисли за скоро ништо друго, а последиците по секојдневниот живот се опфатени. Концентрацијата и продуктивноста на работа се намалуваат и често се јавуваат чувства на срам, несоодветност, вознемиреност, депресија, опсесивно-компулсивни нарушувања и злоупотреба на психоактивни супстанции.

Бидејќи ова е феномен што е тешко да се дијагностицира, треба да се напомене дека уживањето во сексот не значи дека некое лице е зависно од него. Но, компулсивната потреба да се задоволи овој нагон, како и губењето контрола над овие импулси, укажуваат на тоа дека станува збор за проблематично однесување.

– Знаци на зависност се чувството на празнина по оргазмот, оштетување на гениталниот орган, големи проблеми во семејството, деловниот, социјалниот и финансискиот живот, како и неможноста да се спречи желбата – вели Браковиќ.

И навистина, како што се покажа во една студија, дури 70 проценти од жените со сексуална зависност пријавиле барем една несакана бременост како резултат на оваа „болест“. Исто така, 38 проценти од мажите и 45 проценти од жените „заработиле“ венерична болест.

– Мажите се нешто поподложни на оваа зависност, но има и многу жени кои го имаат истиот проблем – предупредува психотерапевтот.

Коронавирус