четврток, 8. декември 2022. Вести денес: 78
home Љубов и секс

Седум теми за кои не треба да разговарате со вашите родители: Тие може само да му наштетат на вашиот однос

Седум теми за кои не треба да разговарате со вашите родители: Тие може само да му наштетат на вашиот однос

Се вели дека сè додека родителите се живи, секој човек е дете, без оглед на неговата возраст.

Ако имате отворена и хармонична врска со вашите родители, можно е да сте им дозволиле целосно да учествуваат во вашиот живот и одлуките што ги донесувате, и покрај фактот дека веќе долго време сте возрасни и независна личност.

Сепак, психолозите тврдат дека постојат ситуации во кои нивното, без оглед колку е добронамерно, „мешање“ во вашиот живот и одлуки може да биде комплицирано и контрапродуктивно.

Во овие ситуации, важно е како возрасни, да знаете како да поставите граница и да нацртате линија.

Психолозите тврдат дека има 7 теми за кои не треба да се разговара со родителите или не треба да се консултираат и да се бараат нивни совети.

Воспитување на вашите деца
Родителството е особено предизвикувачка работа, а понекогаш се чини прилично хаотично. Во овие ситуации, бабите и дедовците и нивните совети може да ви изгледаат како спас. Сепак, тој спас е очигледен, затоа што секој од нас е родител на своето дете и тој не треба да ја остава таа улога на никој друг, дури ни на своите родители. Бабите и дедовците имаат различен стил на воспитување и често со своите ставови можат да го поништат она што сте го работеле напорно и сте го граделе во воспитувањето со години. Особено е штетно за вашите деца да слушаат критики кон вас како родител, а овие работи честопати ќе ве фрустрираат. Стиловите на родителството се менуваат од генерација на генерација, така што идеите на вашите родители за воспитување на вашите деца би можеле да бидат застарени и да не се прилагодуваат на новите генерации.

Проблеми на вашиот партнер
Без разлика дали станува збор за тековни проблеми на работа, здравствени проблеми или невообичаени карактерни црти на вашиот партнер, избегнувајте да ги коментирате со вашите родители. Најдобро е да разговарате за овие работи со вашиот партнер, без присуство на родители. Ако споделите премногу детали за животот на вашиот партнер со вашите родители, тоа значи дека сè уште не сте се разделиле целосно од вашето основно семејство. Убаво е да ги почитувате вашите родители и нивното мислење, но до тој степен што не ја нарушува приватноста на вашиот партнер и семејството што сте го формирале со него.

Односи со други членови на семејството
Родителите не мора секогаш да ги знаат сите детали за вашата врска со другите членови на вашето потесно семејство, па дури и со поширокото семејство, особено ако имате несогласувања со нив. Вашата врска со семејството може да функционира под ваши услови, наместо да бидат надгледувани и насочувани од вашите родители.

Совети што нема да ги примените
Донесовте одлука да направите нешто самостојно, онака како што сте замислиле и како што сакате. Не зборувајте со родителите за тоа. Можеби ќе се чувствуваат отфрлено затоа што нивното дете не ги послушало нивните совети, но го сторило токму спротивното од она што родителот го посакувал.

Вашиот животен стил
Не зборувајте со вашите родители за вашиот животен стил, бидејќи за нив понекогаш може да изгледа застрашувачко што е нормално за вас. Ако не јадете здраво или ви се допаѓаат некои опасни спортови кои се хоби и рутина за вас, немојте да им кажувате, бидејќи тоа ќе биде само причина за загриженост.

Нивните грешки во родителството
Никој не е совршен – ниту вие, ниту вашите родители. И, како што веројатно направивте некои грешки во воспитувањето, така и тие. Сигурно направиле нешто што ве повредило како дете. Овие трауми од најрана возраст можат да влијаат на вашиот живот, но тоа не е причина постојано и упорно да ги обвинувате. Работете на решавање на грешките направени од вашите родители сами и повремено фалете ги родителите за позитивните работи што ги направиле за вас и кажете им да го ценат тоа.

Кавги во вашите врски
Сите парови понекогаш се караат и тоа не е ништо необично. Сепак, не е паметно веднаш да „трчате“ кај родителите и да се жалите на вашиот партнер и да ги прераскажувате деталите за конфликтот. Вашиот партнер и вие можеби денес сте се скарале, ќе се помирите и ќе продолжите понатаму, додека за вашите родители тоа ќе биде сериозна траума поради страдањата на нивното дете, кои тие долго нема да ги заборават, ниту пак ќе му простат на вашиот партнер . Ваквите ситуации можат да доведат до многу поголем проблем – создавање нетолеранција кај вашите родители во однос на вашиот партнер. Родителите се заштитнички, затоа не ги вклучувајте во минливи проблеми со вашиот партнер.

Qatar 2022