четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 148
home Љубов и секс

СЕ ПРАШУВАТЕ КАКО ИМ УСПЕВА?! Луѓето во успешни бракови и врски ги прават ОВИЕ 5 РАБОТИ – БЛИСКОСТА Е КЛУЧ ЗА СЀ!

СЕ ПРАШУВАТЕ КАКО ИМ УСПЕВА?! Луѓето во успешни бракови и врски ги прават ОВИЕ 5 РАБОТИ – БЛИСКОСТА Е КЛУЧ ЗА СЀ!

Психологот и психотерапевт Ксенија Мијатовиќ открива пет работи што треба да ги направите за да ја одржите блискоста во партнерксиот однос.

„Работете“ на вашата комуникација

Еден од основните предуслови е да се прекине „играта на моќта“ – кој е во право, кој е „поважен“, кој е „попаметен“ и слично. Дозволете вашата врска да не се согласува, без потреба да се натпреварувате. Никогаш не заборавајте дека врската е двонасочна улица.

Изразете благодарност и ценете го она што вашиот партнер го прави за вас

Ова е најголемата замка во врските, бидејќи сè почесто се зема здраво за готово. Само затоа што нешто ви се „имплицира“, не значи дека вашиот партнер има иста перспектива. Ништо во животот не се зема здраво за готово. Бидете благодарни.

Неопходно е да се најде заедничка содржина / активност

Исклучително е важно да работите заедно на нешто што има значење и вредност за двајцата. Нешто во кое и двајцата уживате. Тоа може да биде хоби, активност. Би било добро да е само твое. Да не ги вклучуваме вообичаените задачи што ги имате како пар, родители… Вие, заедно во релаксација.

Бидете искрени еден со друг, секогаш! Без разлика на сѐ!

Искреноста денес е скап збор, но кој разбира дека ова е превенција и шанса за одржување и зачувување на врската, тој пар создава простор да ја живее својата врска и да живее оптимално, исполнето.

Најдете во себе љубов кон партнерот, кога имате најмалку причина за тоа

Ова ќе ви даде можност да ги гледате работите од негова/нејзина перспектива и евентуално да не дозволите вашата блискост и поврзаност да исчезнат. Тишината е најлоша, а после тишината, неподготвеноста да се гледаат работите од друга перспектива.

Коронавирус