четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 141
home Љубов и секс

Психолозите откриваат која особина е најважна за долга и среќна љубовна врска

Психолозите откриваат која особина е најважна за долга и среќна љубовна врска

Довербата, разменувањето љубов – се само дел од важните работи за среќна врска или брак.

Доколку ги прашате експертите која е најважната особина која гарантирa долготрајна љубовна среќа, ќе се согласат дека станува збор за емпатијата.

Eмпатијата можеме да ја дефинираме како способност за разбирање на туѓите чувства, сочувствување со нив и споделување на чувствата со другите. Таа е срцето на секоја врска, а без неа поединци не можат вистински да се поврзат еден за друг.

До овие сознанија дошле докторите Џон Бовлбл и Мери Еинсворт и тоа истражувајќи ги однесувањата на бебињата и нивните родители.

Истражувањето покажало дека децата чии родители не биле сочувствителни подоцна во животот имале проблеми со поврзување со другите, особено во контекст на љубовни односи.

Човечките суштества се создадени за градење на врски, а емпатијата е многу важна. Доколку личноста не се сочувствува со другата половина, ѝ испраќа порака дека не ја почитува. Тогаш врската станува нестабилна и со текот на времето се распаѓа.

Емпатијата е важна и кај двата пола, таа може да се развие, а обидите на градење на оваа важна човекова особина кај мажите се смета за позитивен сојузник на вистинската насока кон подобра и квалитетна врска, потврдила студијата на Здружението на американски психијатри со истражувачите од Харвард и колеџот Брин Мавр.

Дури и доколку мажот не е емпатичен, неговата желба да се сочувствува со партнерката ќе го направи среќен и задоволен.

Коронавирус