понеделник, 6. февруари 2023. Вести денес: 179
АКТУЕЛНО

Најнов биланс: Во земјотресите во Турција и Сирија загинале повеќе од 3.000 луѓе, најмалку 15.500 повредени

home Љубов и секс

Партнерот не го бира вашиот разум, а ниту срцето – туку овој орган

Партнерот не го бира вашиот разум, а ниту срцето – туку овој орган

Сигурно сте забележале дека во стабилна врска се двајца луѓе кои што немаат речиси ништо заедничко. Причината е едноставна.

Доколку по којзнае кој пат сте се запрашале зошто ви се допаднала баш таа личност, иако понекогаш мислите дека не е по ваш вкус, тогаш треба да знаете дека ”виновникот” е сетилото за мирис.

Науката докажала дека главниот елемент за привлекување е невидлив, па така по природа нè привлекуваат луѓе чиј имунолошки систем е поразличен од нашиот затоа што со тоа потомството ќе има еволутивна предност.

Истражувањето било правено со маици, а луѓето ги мирисале и избирале…

Интересно швајцарско истражување се обидело да ја утврди врската помеѓу изборот на партнер и телесниот мирис.

Преку мирисање на маиците требало да се одреди степенот на привлечност на нивните мириси.

На крајот се воспоставило дека учесниците воглавно бирале маици кои што ги носеле луѓе со целосно различен MHC комплекс.