четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 190
home Љубов и секс

Научниците тврдат: Апликациите „за флертување“ се подобри од „дејтовите“

Научниците тврдат: Апликациите „за флертување“ се подобри од „дејтовите“

Според истражувањето, паровите кои се запознале на овој начин биле задоволни од квалитетните односи и квалитетот на нивниот живот

Според истражувањето на Универзитетот во Женева, луѓето кои ги среќаваат своите партнери преку апликации за средби често имаат посилни врски, мотив за заеднички живот и голема посветеност на партнерствата.

Анализирајќи ги податоците од истражувањето за 2019 година, истражувачите од швајцарскиот универзитет во Женева (UNIGE) во своето истражување вклучиле 3.235 возрасни лица кои биле во врска и кои се сретнале со својот партнер во претходните 10 години.

– Истражувањата не покажуваат дека крајната намера на овие парови е да живеат заедно некое време, но со оглед на тоа што бракот е сè уште институција во Швајцарија, повеќето парови гледаат на заедничкиот живот пред бракот како еден вид навика, рече Џина Потака, истражувач. на Институтот за демографија и социоекономија на Универзитетот во Женева.

Жените кои на овој начин ги запознале своите партнери планираат да имаат дете во блиска иднина, истакнаа истражувачите и забележаа дека овој случај е почест кај луѓето кои се среќаваат преку апликацијата отколку на кој било друг начин.

Истражувањето наведува дека паровите кои се сретнале на овој начин биле задоволни од квалитетните односи и квалитетот на нивниот живот, како и од оние кои се запознале во други околности.

Апликациите исто така можат да ја олеснат далечинската врска, бидејќи корисниците можат многу лесно да се поврзат.

– Знаејќи дека исполнувањето на апликациите веројатно станало уште попопуларно за време на периодот на пандемија и социјално дистанцирање, податоците што укажуваат на позитивните страни на технологиите за запознавање се охрабрувачки – истакнаа истражувачите, истакнувајќи дека ова истражување е уште еден доказ дека технологијата не мора секогаш да биде лоша

Наспроти вообичаеното верување дека апликациите за запознавање ја занемаруваат емоционалната страна, истражувањата покажаа дека посветеноста и приврзаноста се подеднакво важни како и самиот чин на излегување.

Коронавирус