сабота, 19. ноември 2022. Вести денес: 97
home Љубов и секс

Колку време е потребно за да се заљубиме и како да знаеме кога некој е заљубен во нас

Колку време е потребно за да се заљубиме и како да знаеме кога некој е заљубен во нас

На почетокот на секоја врска, скоро сите луѓе доживуваат таканаречени пеперутки во стомакот и наплив на емоции при самата помисла на партнерот.

Но, многу луѓе се прашуваат по колку долго навистина чувствуваме љубов и кога е вистинското време да се каже „Те сакам“. Иако нема единствен одговор на прашањето, бидејќи љубовта честопати не е предмет на статистика и секоја личност ги „обработува“ чувствата во својата временска рамка, науката одлучи да ја разгледа љубовта. Имено, статистиката, извлечена од компанијата за истражување и анализа на пазарот YouGov и веб-порталот eHarmony, вели дека на мажите им требаат во просек 88 дена (околу три месеци) да им кажат на своите партнери или партнерки дека ги сакаат, додека на жените им требаат 134 дена (околу три и половина месеци) да го сторат истото.

Студијата исто така открила дека 39 проценти од мажите велат „Те сакам“ во рок од еден месец, додека процентот на жени кои велат „Те сакам“ во првиот месец е нешто помал, 23 проценти. Истражувањето од 2011 година даде слични резултати. Во него се вели дека на мажите им требаат 97 дена да изјават љубов, додека на жените им требаат околу 149 дена. Исто така, ова истражување покажа дека повеќето мажи сметаат дека е прифатливо да кажат „Те сакам“ по еден месец, додека жените сметаат дека е прифатливо да изјават љубов по шест месеци.

Иако љубовта е емоција што е тешко да се опише со зборови и многу лесно се чувствува, има луѓе кои не се потполно сигурни во своите емоции од разни причини како што се трауми во минатото, потешкотии што ги носат поради воспитување и слично. Некои од знаците што укажуваат на вистинска љубов се желбата за напредок, желбата за подлабока поврзаност и запознавање со партнерот, чувство на исполнетост и вистинска среќа, вистинска грижа за партнерот, чувство на смиреност и поврзаност што не е само физичко, туку и духовно.

Како знаете дали вашиот партнер чувствува љубов кон вас?

Најдобар доказ за љубов е, се разбира, искрено и отворено изразување на љубов. Но, во денешниот свет има многу кои поради некоја причина се плашат отворено да зборуваат за своите емоции, па другата страна честопати се прашува како да знае дали таа врска е повеќе од физичка привлечност. Една студија од 2011 година вели дека луѓето кои чувствуваат љубов едни кон други 75 проценти од времето за време на разговорот се гледаат во очи. Некои други знаци на љубов се вниманието на вашиот партнер кон малите нешта што ве прават среќни, грижа и емпатија во убави и тешки моменти, запознавање со важни и блиски луѓе на вашиот партнер, спомнување на иднината во која сте вклучени и смеа и забава во најобичните моменти и обврски што ги изведувате во текот на денот.

извор: убавина и здравје

Коронавирус