недела, 22. мај 2022. Вести денес: 0
home Љубов и секс

Истражувањата откриваат кој е повешт во прикривање на неверство

Истражувањата откриваат кој е повешт во прикривање на неверство

Научниците утврдиле дека жените можат да утврдат дали мажот веројатно е неверен само со погледнување на неговото лице, додека мажите не поседуваат можност да детектираат неверна жена.

Истражувачите од „Универзитетот на Западна Австралија” покажаа фотографии од 189 луѓе (101 маж и 88 жени) кои одговориле на прашањето дали некогаш биле неверни кон своите партнери.

Испитаниците требаше да ги рангираат овие лица во категории 1 до 10, во зависност од тоа дали е „многу веројатно“ или „малку веројатно“ дека не биле верни.

Резултатите од студијата покажуваат дека и мажите и жените точно ги погодувале мажите кои биле неверни, но не и жените.

Претходните истражувања спроведени низ целиот свет на оваа тема покажуваат дека 70% од луѓето во повеќе од 50 различни култури признале дека некогаш се обиделе да освојат туѓ партнер / партнерка, а 60% велат дека тоа им успеало.

Научниците не сакаа само да утврдат дали мажите и жените можат да откријат потенцијално неверство кај жените, туку и дали е можно да се открие прељубници од ист пол.

Научниците рекоа дека резултатите не биле очекувани.

Мажите беа откриени, но жените не можеле да ги откријат ниту мажите ниту жените.

Што ја тера жената да се сомнева во својот партнер?

Според истражувањето, тоа се сведува на искуството од машкоста. Но, научниците открија уште еден неочекуван резултат што сугерира дека повеќето згодни мажи не се неверни.

„Изненадувачки е што, иако згодните мажи беа рангирани како најневерни, во реалноста, тие во релативно мал број случаи беа неверни“, велат истражувачите.

И покрај овие резултати, научниците предупредуваат дека не треба да се извлекуваат заклучоци на првата средба.

„Ако се потпираме само на првите впечатоци да откриеме прељубници, ќе направиме големи грешки“, вели научникот Јонг Жи Фу, додавајќи: „Не смееме да ги толкуваме нашите резултати за да ги применуваме во секојдневни ситуации“.

Коронавирус