среда, 17. јули 2019. Вести денес: 125
home Љубов и секс

Хормони кои не претвараат во сексуални ѕверови

Хормони кои не претвараат во сексуални ѕверови

Кога станува збор за мажите тие се многу едноставни суштества. Тие со тестостеронот ја решаваат желбата за секс. Тоа веќе го знаат и птиците на гранка.

Но, кога станува збор за жените работите се маклу покомплицирани. Направено е истражување за да се утврдат кои се хормоните кои се виновни за сексуалната возбуда.

Кај жената постојат три групи на сексуални хормони прогестерон, андрогин и естроген, кој вклучува и тестостерон. Се чини дека прогестеронот има важна улога во женската сексуална мотивација. Кога го има во поголеми количини може да предизвика симптоми на ПМС. Другите два хормони пак се идентификуваат со сексуалната физиологија на жената. Естрогенот е задолжен и за заштита на коските, циркулаторниот систем и мемориските процеси, а исто така тој е одговорен и за навлажнување на вагината при сексуалните односи.

Тестостеронот е од големо значење и за жените. Погрешно е мислењето дека само мажите го произведуваат овој хормон. Него го има и кај жената и тоа со голема улога во сексуалната мотивација.