вторник, 19. октомври 2021. Вести денес: 37
home Љубов и секс

Филмовите за возрасни се опасни по здравјето

Филмовите за возрасни се опасни по здравјето

Гледањето филмови за возрасни може да биде штетно и опасно за човековото здравје, сметаат стручните лица. Од друга страна пак, некои стручњаци сметаат дека порното може да биде и полезно ако се користи во рамки на образованието.

Според нив, порнофилмовите создаваат нереална претстава за сексот.

На пример, во нив често се прикажува жесток однос на мажите кон жените, а љубителите на овој жанр можат да развијат и зависност кон овие филмови.

– Сексот е здрав, но порното – не е!, категорично вели сексологот Мајкл Флуд. – Многу од тие филмови ја претставуваат агресијата како нешто нормално во општењето меѓу луѓето.

Според здравствениот стручњак Меган Лим, порното може да биде штетно, и ако луѓето не располагаат со друг извор на информации за сексот. Многумина гледаат такви филмови уште пред  личниот сексуален живот и за нив, виденото им станува битен дел од сексуалниот развој, а потоа и пракса во реалниот живот.

Според Мередит Темпл-Смит, гледањето порно може да доведе до зголемување на незадоволството и фрустрациите околу сопствениот изглед и тело кај некои луѓе. Според неа, порнографијата може да влијае лошо како на оние што гледаат, така и на оние коишто учествуваат во снимањето на сцените. (МИА)

Локални избори 2021