среда, 16. јуни 2021. Вести денес: 152
home Љубов и секс

Aко сакате да се заштите од манипулатори, треба да ги направите овие 3 работи

Aко сакате да се заштите од манипулатори, треба да ги направите овие 3 работи

Манипулацијата е нездрава емоционално- психолошка стратегија која ја користат личности кои сакаат да контролираат со емоциите, чувствата и однесувањето на другите луѓе.

Постојат различни видови на манипулации, а една од нив е и љубовната манипулација.

Секоја врска заснована на манипулација е токсична врска која негативно се одразува врз менталното здравје на жртвите на манипулација.

Доколку приметите дека некој ве манипулира, ова се чекорите кои треба да ги преземете:

1. Не ја примајте манипулацијата

Обидете се да направите енергетски штит кој нема да дозвили да се извалка вашата аура, енергијата да ви биде нарушена, а чувствата повредени.

2. Поставете јасни граници

Бидете подготвени да му ги покажете границите на манипулаторот. Важно е да му ставите јасно до знаење дека не сакате да бидете учесник во манипулативни игри.

3. Одложете го одговорот

Доколку во животот приметите знаци на манипулација, важно е да ја одложите реакцијата. Оставете ја да “преспие”. Одложете го одговорот додека не размислите добро и не се осигурате дека не сте под лупа на манипулатор.

Манипулацијата може да биде и еден облик на насилство. Во таков случај жртвата треба да побара стручна помош.

ЕУРО 2020

Македонија