сабота, 14. декември 2019. Вести денес: 18
Во живо

ВО ЖИВО: Прес-конференција на потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ Александар Николоски

home Храна и пијалаци

Три грешки кои ги правите кога подготвувате компир

Три грешки кои ги правите кога подготвувате компир

Овие три грешки за време и по подготовката на компирот речиси сите ги прават

Варење на излупен компир

Варен под лушпа, компирот успева да сочува дури третина од количината на витамин Ц, додека печен во целост останува хранлив. Освен тоа кората на компирот содржи флуор, кој ги чува забите и спречува кариес.

Кога не можете да го избегнете лупењето направете го тоа, но отстранете само минимален слој.

Замрзнување јадења со компир

Свеж компир или јадења кои содржат компир не е пожелно да ги замрзнувате. На температура под нулата, скробот се претора во шеќер и станува штетен. Дрвени кутии сместени во темни и суви простории се идеални за чување на компирот.

Подгревање на компирот

Компирот веќе е термички обработен и не би требало да се подгрева бидејќи на тој начин ја губи својата нутритивна вредност. Во самото срце на компирот при подгревање доаѓа до ослободување на теѓки метали, односно токсичен соланин.