сабота, 8. август 2020. Вести денес: 50
home Храна и пијалаци

Скриените ефекти на кафето врз вашето здравје

Скриените ефекти на кафето врз вашето здравје

За многумина незамисливо е утрото да го почнат без кафе. Тоа им дава расположени и енергија. Но, дали има други полезности од кафето? Би-Би-Си објавува истражувања кои велат дека бенефитите од кафето врз здравјето се многу повеќе од тоа што повеќето од нас го знаат.

Така на пример, се покажало дека кафето може да помогне во намалувањ е на ризикот од дијабетис тип 2.

Консумирањето кофеин се покажало и како добро средство против Паркинсоновата болест.

Иако механизмот од тој ефект не е докрај познат, кафето има интеракција со канцерот, а сликата за тоа е прилипно комплицирана. Но, се покажало дека кафето има влијание против канцерот на панкреас, еден од најопасните за луѓето.

Би-Би-Си не пропушта да каже дека приказната за влијанието на кафето врз здравјето не е розева. На приме, еден час по пиењето кафе има зголемување на ризикот од мозочн удар. Сепак, истражувањето покажало дека тие што пијат кфе живеат подолго од тие што не пијат.

Оттука, заклучокот е дека кафето прави повеќе за вас отколку што ви помага да се разбудите наутро.

Коронавирус