петок, 31. март 2023. Вести денес: 136
home Храна и пијалаци

Овие знаци покажуваат дека ви смета глутенот

Овие знаци покажуваат дека ви смета глутенот

Иако чувствителноста на глутенот се смета за помодарски тренд, поединци навистина патат од овој синдром, а лекарите наведуваат кои се основните симтоми.

Освен проблеми со варењето, постојат низа на апатични симптоми кои, ако ги имате, треба да закажете кај својот лекар:

Промена на расположение

Освен што влијае на варењето, глутенот влијае и на психата. Се поврзува со промените во расположението, анксиозност, депресија и хиперактивност, а експертите тврдат дека симптомите ќе се ублажат единствено со ифрлувањето на храната со глутен.

Постојан замор

Како последица на интолеранцијата на глутен се јавува и хорничниот замор и пад на енергијата, особено по јадење.

Главоболки и вртоглавици

Можни се и мигрени, за што докажуваат и снимки од мозок. На нив се гледа воспаление на нервниот систем кој најверојатно е предизвикано од неподносливи главоболки. Тоа предизвикува вртоглавица, вкочанетост и трнење во телото.

Хормонски промени

Воспалението што предизвикува нетолеранција на глутен ги оптоварува надбубрежните жлезди и го нарушува ендокриниот систем. Токму поради тоа се менува нивото на хормони во телото, што може да предизвика неплодност и неправилен менструален циклус.

Осип

Кога телото се бори со глутенот кој не може да го свари, може да предизвика појава на осипи и чешање низ телото, а најчесто на грбот и горниот дел на раката. Ова воспаление е резултат на формирање на антитела од страна на имунолошкиот систем, а промените во кожата може да личат на псоријаза.