среда, 8. јули 2020. Вести денес: 260
МЕГА БОМБА

ВИДЕО: Тежок меѓународен блам на Заев, лажеа дека спречиле хибриден напад, а Заев пред пранкери го напаѓа Макрон, затвора аеродром, ќе населува мигранти

home Храна и пијалаци

Оваа храна не е само опасна, туку и животозагрозувачка, штетни се и ваквите овошје и зеленчук

Оваа храна не е само опасна, туку и животозагрозувачка, штетни се и ваквите овошје и зеленчук

Ова е списокот со најштетната храна за нашето здравје, подготвен од врвни диетолози и публициран во британското издание на весникот Тајмс.

Според авторите списокот е извод на голем број истражувања посветени на ползата и штетите од храната.

Храната која ќе ја видите подолу во списокот се смета за една од основните причини за многу тешки болести како и карценогените заболувања.

Чипс

Самата технологија на производство на чипс води до образување на карценогени синтетички маснотии и многу други карценогени супстанции.

Брзата храна

Во групата на брза храна припаѓаат, се разбира, пржените компири, хамбургерите, односно се што се приготвува во масло употребувано многукратно. Токму поради тоа во оваа храна присуствуваат многу карценогени супстанции.

Конзервирана храна и сувомеснати производи

Најчесто во овие производи има голема количина вештачки бои, конзерванси, ароматизатори и друга синтетика меѓу кои и бензопирен – еден од најканцерогените супстанции.

Овошје и зеленчук одгледани во загадени реони односно во индустриски зони, автомагистрали каде што има огромна концентрација на бензопирен и други карценогени.

Сладолед и други слаткарски продукти кои во себе содржат згуснувачи и ароматизатори кои во големи дози имаат својство да ја забават размената на материи со што се успорува метаболизмот и се натрупуваат излишни масти во телото.

Парламентарни избори 2020