четврток, 14. ноември 2019. Вести денес: 88
home Храна и пијалаци

Ова бил омилениот колач на Јосип Броз Тито, еве како да го подготвите

Ова бил омилениот колач на Јосип Броз Тито, еве како да го подготвите

Животот на Маршалот Јосип Броз Титот се уште е топ тема во регионот. Интересно е што малкумина знаат дека маршалот се опуштал со виски старо 20 години и пушел цигари од Хавана, а кога е храната во прашање, тој не бил многу пребирлив. Според неговиот последен батлер, Јоже Осели, на југословенскиот претседател секогаш му сервирале различно месо, прилози и салати, а тој самиот си го ставал во чинија она што сакал да го јаде во моментот.

Исто така тој имал омилен колач што во некои места во Србија можете и да нарачате токму од Титовиот колач.

Еве како да го подготвите:

4 жолчки

200 г шеќер

5 лажици ладно кафе

100 г мелени ореви

5 лажици брашно

3 лажици масло

1 прашок за печиво

шлаг од 5 белки

ЗА ФИЛ 1:

400 мл млеко

5 лажици брашно

2 жолчки

ЗА ФИЛ 2:

230 г путер

10 лажици шеќер

100 г растопено чоколадо за готвење

1 ванилин шеќер (или екстракт)

ПОСТАПКА:

Одвојте ги белките од жолчките. Во белките додадете 100 г шеќер и измиксајте со миксер во цврст снег.

Во жолчките додадете исто така 100 г шеќер и миксајте. Потоа додадете 5 лажици ладно кафе, 100 г ореви, 5 лажици брашно, 3 лажици масло, 1 прашок за печиво и смесата од белки.

Мешајте полека со лажица за да остане смесата воздушеста. Ставете да се пече во загреана рерна на 200 степени околу 20-25 минути (плех со димензии 32х23х5)

Фил 1: Во 400 мл млеко додадете 5 лажици брашно и 2 жолчки и гответе со постојано мешање додека да згусне. Оставете целосно да излади.

Фил2: во 230 г путер на собна температура додадете 10 лажици шеќер, 100 г топено чоколадо и 1 ванилин шеќер. Пенасто изматете и спојте го со првиот фил.

Врз изладениот колач нанесете го филот и одозгора премачкајте со шлаг пена.

*на крај во останува една белка, таа можете да ја искористите за појадок или нешто друго.